Založ si blog

Ľahostajnosť – metla ľudstva

George Bernard Shaw hovorí: „Najväčšie zlo, aké môžeme urobiť svojim blížnym nie je to, že ich nenávidíme, ale že sme voči nim ľahostajní. To je absolútna neľudskosť.“

 

A má skutočne pravdu. Za zlo vo svete nemôžu prírodné katastrofy, choroby, vojny, ale iba ľudská ľahostajnosť. Mnohí ľudia sa sťažujú na Boha, ako mohol toľko zla čo sa deje na svete, dopustiť. Nie, za to nie je zodpovedný Boh, ale samotní ľudia. Úzka skupina ľudí disponuje väčšinou bohatstva sveta. Na druhej strane miliardy ľudí trpia hladom a smädom, nie sú im dopriate najzákladnejšie životné potreby. Keby hŕstka bohatých premenila svoj majetok na jedlo a vodu, hladujúci a smädní na svete by zmizli. A s nimi aj kriminalita a ďalšie javy plynúce z ich súčasného postavenia. To sa však nestane, lebo hŕstka bohatých je voči masám chudákov ľahostajná. Mnoho prírodných katastrof by nebolo, nebyť devastovania životného prostredia. Devastácia však neskončí, pretože hŕstka vyvolencov je ľahostajná k prírode. Dôležité sú najmä zisky.

Toto všetko sú globálne problémy s ktorými obyčajný jedinec neurobí nič. Želanie si zmeny môže byť len zbožným prianím, nereálnou utópiou. Aj obyčajný človek, ktorý nemá milióny, môže pomôcť tým, ktorí sú na tom horšie ako on. Prečo je potom u nás toľko bezdomovcov, obetí domáceho násilia, detí v detských domovoch, ľudí žijúcich na hranici chudoby, starých a chorých ľudí o ktorých sa nemá kto postarať? Pre ľahostajnosť. Áno, sú ľudia ktorí pomáhajú, ale stále je ich málo. Keby všetci čo majú zdravé ruky ich priložili k dielu, nebolo by plaču a utrpenia. Lenže my si radšej sedíme doma v teple a o nič sa nestaráme. Utrpenie iných sa nás netýka. Každý máme vlastné starosti. To si povedia všetci a potom náš svet vyzerá tak ako vyzerá. Niektorí z nás, aby sme učinili zadosť svojmu svedomiu občas prispejeme na charitatívne účely. Samozrejme, každý cent na dobré ciele je obrovským darom. Popritom však môžeme pomôcť aj konkrétnym činom. Pomôcť navariť polievku bezdomovcom, nahlásiť na polícii trestný čin, bezplatne vyčistiť od smetí svoje okolie. Môžeme urobiť toľko vecí, aby tu po nás niečo ostalo aj keď my tu už nebudeme. Na činy sme však zbabelí a príliš pohodlní. A najmä egoisti. Ľahostajnosť je vlastná sestra egoizmu.

Sám nie som iný. Človek nežije vo vzduchoprázdne a nutne sa na ňom prejavia vplyvy okolia. Ale snažím sa. Niekedy som len tak, aj keď s výčitkami, prešiel okolo predajcu Nota Bene. Teraz si ho už aj kúpim. Občas hodím mincu bezdomovcovi, ktorý na ulici hrá na nejaký hudobný nástroj. Vhodím pár drobných do pokladničky v kostole. Tieto veci som predtým nerobil. Viem, že to nie je veľa, ale som rád aj za to málo, lebo verím, že od toho sa môžem odraziť aj k odvážnejším činom. Je to malý krok pre ľudstvo, ale veľký pre človeka.

Začnime malými vecami, napohľad nepodstatnými banalitami a z tohto semienka vyrastie obrovský strom. Len musí mať dobré podmienky pre svoj rast.

Na záver jedno podobenstvo:

Jedného dňa zomrel istý bohabojný mních. Celý život dodržiaval božie prikázania, modlil sa, robil všetko pre slávu božiu. Vytváral kódexy, napísal mnoho kníh, maľoval nádherné fresky, usilovne pracoval okolo kláštora.

Prišiel pred nebeskú bránu, ale sv. Peter ho nechcel pustil dnu.

„Ale prečo?“ nechápal mních a bolo mu do plaču, „veď som nič neurobil!“

„Práve preto, že si nič neurobil. Síce ani zlé, ale ani dobré.“

 

Na to aby zlo na svete zvíťazilo stačí jediné – aby dobrí ľudia neurobili nič.

140 rokov Košicko-bohumínskej železnice

06.04.2012

V týchto dňoch si pripomíname 140 rokov od otvorenia posledného úseku Košicko-bohumínskej železnice. Hneď na to sa stala najdôležitejšou dopravnou tepnou na Slovensku. Jej význam sa umocnil po vzniku ČSR, keď bola jediným spojivom s českými krajinami. Najväčší význam mala však pre kraje, ktorými prechádzala. Je známe, že kadiaľ prechádza železnica, tam je [...]

Varga a Pišťanek jubilujú

26.07.2011

Nie, nejde o žiadne ich životné výročia. Album Konvergencie, ktoré Marián Varga nahral s Collegium Musicum oslavuje tento rok štyridsiatku a kniha Rivers of Babylon Petra Pišťanka dvadsať rokov. Konvergencie v hudbe a Rivers of Babylon v literatúre sa za ten čas stali skutočne kultovým dielami. V umení sú všetky možné rebríčky veľmi subjektívne. Niekto preto [...]

Stabilita Republiky – 3. kapitola

07.05.2011

Isla sa predieral úzkou uličkou v ktorej navyše sem-tam postávali ľudia. Nazeral do kupé. Všetky boli beznádejne obsadené. Po chvíli to vzdal a tiež ostal stáť vonku. „Isla!“ Spozornel. Zdalo sa mu, že začul svoje meno. Nazrel do kupé, odkiaľ hlas vychádzal. Sedel tu jeden jeho kamarát. „Nazdar Cueto,“ pozdravil. Poobzeral sa po kupé. Okrem neho tu sedeli [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10023x
Priemerná čítanosť článkov: 1671x

Autor blogu